• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst

Project Wildeman logo

  • Agenda
  • Voorstellingen
  • Doneren
  • Blog
  • Over Project Wildeman
  • Contact
  • Over Project Wildeman
  • Contact
  • Engels
  • Navigation Menu: Social Icons

    • LinkedIn
    • Twitter
    • YouTube

The Sacred Life of Plants 2022

Visueel, muzikaal ritueel over de verbintenis tussen mens en plant

Foto: Ben van Duin
Foto: Ben van Duin
Foto: Nichon Glerum
Foto: Nichon Glerum
Foto: Nichon Glerum
Foto: Ben van Duin
Foto: Nichon Glerum
Foto: Ben van Duin Foto: Ben van Duin Foto: Nichon Glerum Foto: Nichon Glerum Foto: Nichon Glerum Foto: Ben van Duin Foto: Nichon Glerum

The Sacred Life of Plants is een visueel concert. Een kleurrijke trip die je in trance brengt. De Plantenhoeder neemt je mee naar een wereld die anders is dan alles wat we gewend zijn. Een wereld zonder gesproken taal, waarin mens, technologie en plantenleven zich steeds inniger met elkaar verbinden.

Het is het jaar 2092. We hebben herontdekt dat planten beschikken over intelligentie en bewustzijn. Een ziel. In ons ritueel dalen we steeds verder af, op zoek naar een diepere laag van communicatie. Met een speciale camera zoomt de Plantenhoeder steeds verder in en ontvouwt een wonderbaarlijke, voor het blote oog verscholen, microkosmos.

In The Sacred Life of Plants brengen muziektheatergezelschap Project Wildeman en beeldend kunstenaar Rosalie Wammes een intuïtieve versmelting van elektronische live-muziek, design en video-art. Een ervaring die verwondert, ontroert en vervreemdt.

The Sacred Life of Plants ging in première op Karavaan Festival en was vervolgens te zien op Oerol Festival en bij Het Groene Veld / ADM Noord in Amsterdam.

Langzaamaan trekken ze de toeschouwer met vervreemdend beeld en geweldige muziek een droomuniversum binnen. – Recensie Theaterkrant

In beeld:

 

Credits:

Concept & performance: Sven Hamerpagt, Milan Mes, Maarten Vinkenoog, Rosalie Wammes
Muziek: Sven Hamerpagt, Milan Mes, Maarten Vinkenoog
Kunstinstallatie: Rosalie Wammes
Light & video design: Karl Klomp
Kostuumontwerp: Iris de Jong
Productieleiding: Ray Vaessen
Assistenten kunstinstallatie: Cristal de la Cruz en Bart Schalekamp
Zakelijke leiding en productie: Mieke Prinse
Marketing en communicatie: Eline Levering en Alexander Tempel
Fotografie en campagnebeeld: Ben van Duin en Ankie Stoutjesdijk

Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst). 

Blogs

In aanloop naar de voorstelling deden de makers onderzoek naar de realatie tussen mens en plant. Ze spreken met experts, gaan op locatiebezoek en experimenteren met materialen en muziek. We nemen je mee in dit onderzoek in een reeks blogs.

Naar onze blogs

Of ga direct naar alle blogs over het maakproces van The Sacred Life of Plants:

  1. We zijn van start!
  2. Hoe voelt Terschelling?
  3. Rosalie Wammes over hoe onze performance begint te leven
  4. De studio in en de eerste schetsen van Rosalie
  5. Kostuumontwerper Iris de Jong aan het woord
Zorg dat je niets mist van dit project en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

DiepzeeKerk 2022

Project Wildeman-Diepzeekerk -Mo-Barends-LR
DiepzeeKerk Mo Barends
DiepzeeKerk Mo Barends
Milan Mes_Diepzeekerk_Mo BarendsLR
DiepzeeKerk_Mo Barends
DiepzeeKerk_Mo Barends
DiepzeeKerk_Mo Barends
DiepzeeKerk_Mo Barends
DiepzeeKerk_Mo Barends
DiepzeeKerk_Mo Barends
Project Wildeman-Diepzeekerk -Mo-Barends-LR DiepzeeKerk Mo Barends DiepzeeKerk Mo Barends Milan Mes_Diepzeekerk_Mo BarendsLR DiepzeeKerk_Mo Barends DiepzeeKerk_Mo Barends DiepzeeKerk_Mo Barends DiepzeeKerk_Mo Barends DiepzeeKerk_Mo Barends DiepzeeKerk_Mo Barends

Aan de oppervlakte is de zee vaak onstuimig, maar wanneer je dieper afdaalt kan het verrassend rustig zijn. Theatergezelschap Project Wildeman voert je in DiepzeeKerk mee op de golven van je gedachten en de in klanken gevangen stilte van de diepzee.

DiepzeeKerk is een meditatief ritueel vol elektronische klanken, poëtische teksten en visualisatie opdrachten. Samen met de andere bezoekers zit je midden in de kerk in een kring en daal je af naar de diepere lagen van je onderbewustzijn. Naar je eigen DiepzeeKerk. Wat zie je daar, wat voel je en wat doet het met jou om omringd te zijn door water? In een gezamenlijke én persoonlijke ervaring laat Project Wildeman je ontdekken welke stille wateren er zich bevinden onder jouw oppervlakte.

Kerken als speellocatie

Kerken zijn van oudsher plekken van bezinning en samenkomst. DiepzeeKerk speelde eerder in kerken in Groningen, Amsterdam, Utrecht en Deventer.  

 

Ik was even helemaal weg – bezoeker Diepzeekerk

In beeld:

Voor boekingen, samenwerkingen of partnerships, mail met zakelijk leider Mieke Prinse op Mieke@ProjectWildeman.nl

 

 

 


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

Manual for the Displaced 2021- 2022

Op zoek naar een thuis voorbij landen en vlaggen. 

Manual for the Displaced is een  storytelling performance met poëzie,  muziek en persoonlijke verhalen. Alles  draait om de vraag: ‘wat betekent het  nu echt om je ergens thuis te voelen?’

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen  die hun wortels elders hebben of die  zich tussen verschillende culturen in  begeven. Ook in Nederland. Vaak worden  hun geschiedenissen gepresenteerd als  losstaande verhalen die elkaar nauwelijks  raken. Grote vertellingen – over nationale  helden, soldaten, slachtoffers – die de  verschillen benadrukken, terwijl in de  diepgevoelde persoonlijke ervaringen juist  herkenning en verbinding ontstaat. Manual  for the Displaced springt hierop in door  zich te richten op verhalen die tussen land  en vlag vallen, en wil zo een completer  beeld schetsen van de innerlijke impact  van deze gelaagde, vaak tegenstrijdige  geschiedenissen. 

Voorouders, droom en herinnering

Vertrekkend vanuit zijn eigen roots  in Indonesië, duikt dichter/muzikant  Robin Block zijn familiegeschiedenis  in. De verhalen die hij vertelt raken  aan oorlog, gedwongen verhuizing,  ergens half thuishoren of nergens  echt thuishoren; universele thema’s  die herkenbaar zijn voor eenieder met  een koloniale familiegeschiedenis, een  migratieachtergrond of een opvoeding  tussen meerdere culturen.  

Hoe beweeg je tussen verschillende landen  en vlaggen? Wat geven voorouders ons door  in lichaam, droom en herinnering? Hoe blijf  je dichtbij jezelf terwijl je je tegelijkertijd  aanpast? Hoe vind je als individu je eigen  wortels? 

Manual for the Displaced belichaamt deze  vragen in een spannende en betoverende  mix van woord, klank en beweging. De  voorstelling begint met een hoorspel in de  vorm van een audiowandeling. We nemen  je mee op een reis tussen twee continenten,  Nederland en Indonesië. In dromerige  soundscapes en poëzie kruip je dicht op  de huid van een familiegeschiedenis die je  langs drie generaties voert; in echo’s van  voorouders en een persoonlijke zoektocht  in het hier en nu. Vervolgens zet je je  hoofdtelefoon af, en betreed je een rituele  ruimte waarbij je omringd wordt door  speakers. Het geluid en de spelers bewegen  letterlijk om en door je heen. Traditionele  Oosterse klanken mengen met moderne  elektronica. Persoonlijke verhalen mengen  met live poëzie, hypnotische muziek en de  sierlijke Indonesische vechtkunst pencak  silat.  

Delen is helen 

Wat betekent het om je ergens thuis te  voelen? Een eenduidig antwoord is er niet,  maar met elkaar, door verhalen te delen,  verkennen wij de antwoorden. Zo bouwen  we gezamenlijk aan een ‘handleiding’ voor  ontheemden. 

POËZIE, MUZIEK, SPEL: Robin Block
MUZIEK & GELUIDSONTWERP: Sven Hamerpagt

 

PREMIÈRE OP THEATERFESTIVAL BOULEVARD

 

Op woensdag 11 augustus 2021 ging Manual for the Displaced in première op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Alle data werden uitverkocht, van de dinsdag voor de première tot de zaterdag waarop de voorstelling twee keer werd gespeeld.

 

De reactie uit het publiek laten zich samenvatten met de bevestiging van het belang van het verhaal dat Manual for the Displaced vertelt. Mensen moeten goed kunnen aarden en de omstandigheden daarvoor zitten niet altijd mee. En toch is er hoop en wordt er veel overwonnen. Het levert in ieder geval mooie, doorwrochte verhalen op.

 

Foto’s door Karin Jonkers/ Alexander Tempel

 

RECENSIE NRC

‘..Vooral bij Project Wildeman lichten in de beeldrijke taal mooie metaforen op en glorieert de poëzie.’

Project Wildeman/ Robin Block: Manual for the Displaced. Gezien 11/8.

Ron Rijghard

12 augustus 2021

Bij Manual for the Displaced van muziektheatergroep Project Wildeman, eveneens op festival Boulevard in Den Bosch, is er een betere balans tussen poëtische teksten, meditatieve muziek en gestileerde bewegingen (gebaseerd op de Indonesische vechtkunst pencak silat). Voorman Robin Block ontvangt het publiek met een korte wandeling met koptelefoon en leidt het naar de Citadel, een vroeger fort in Den Bosch. Op een heuvel in een hoek van het terrein roept hij op impressionistische wijze scènes op over zijn Indische voorouders, over ontworteling en ontheemding.

Robin Block van muziektheatergroep Project Wildeman tijdens de voorstelling Manual for the Displaced op festival Boulevard. Foto Karin Jonkers
Scène uit de voorstelling Manual for the Displaced van muziektheatergroep Project Wildeman op festival Boulevard. Foto Karin Jonkers

In zijn beeldrijke taal lichten mooie metaforen op: „Opa verstopt zijn oorlog. In elk oog een dolk. Zijn glimlach een verloren jongetje.” Tegelijk blijft door die associatieve, indirecte benadering de thematiek op afstand. Voor zijn teksten creëert Block tussendoor een ijle soundtrack. Met een voetsampler maakt hij langgerekte klankbouwsels, bestaande uit gedempte kreten, het suizen van windbuizen, percussie en fluitjes. Het resulteert in een ingetogen en wat statische performance, waarin de poëzie glorieert.

KORTE FILMS

Robin Block maakte samen met Jeremy Flohr en Suzanne Rastovac de volgende korte films in het kader van deze voorstelling:

CHAPTER 1. MY BLOOD

“My blood. It bears the stench of tobacco. My veins branch out over ancient plantations. My muscles mix calmness and violence. My blood carries children belonging to no one. A country both won and lost.

My blood is a lifeline for survival, a curse bottled in

my bones.”

​Text, music & concept: Robin Block

Cinematography & concept: Jeremy Flohr

Produced by Suzanne Rastovac of Beyond Walls

 

CHAPTER 2. JANGAN LUPA

​JANGAN LUPA (‘do not forget’) refers to an integration booklet for people that came to the Netherlands after the Indonesian independence.

In a patronizing manner this booklet explains how to become a ‘proper’ Dutch citizen: how to clean your house, how to peel potatoes, and how to dress for the Dutch winter. Overriding people’s own cultures, experiences and identities, it did not provide tools on how to deal with displacement, war trauma, or how to make your new surroundings a home. This video gives voice, sound and movement to the search for belonging, wherever you are.

​Bless the Lord, for there is food. Pale flesh, potatoes, and there are tricks to peel the skin off anything.

​Text & concept: Robin Block

Cinematography & concept: Jeremy Flohr

Contemporary dance: Melisa Diktas

Soundscape: Sven Hamerpagt

Produced by Suzanne Rastovac of Beyond Walls

 

Voor boekingen, samenwerkingen of partnerships, mail met zakelijk leider Mieke Prinse op Mieke@ProjectWildeman.nl

 


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

Project Wildeman Livestreams 2021

Project Wildeman innoveert met het zoeken naar een hybride vorm van theatermaken, als het gaat om het combineren van online en offline ervaringen. Ook doen we onderzoek naar de relatie tussen mens en machine. Al die verschillende werelden willen we samenbrengen en daar zetten we allerlei technieken voor in, waarbij we goed gebruikmaken van trance-achtige ervaringen voor ons publiek.

We zenden vaak uit en je kunt bij ons tickets kopen. Alle tickets staan hier. Je kunt ook terugkijken tegen een gereduceerd tarief.

Livestream Project Wildeman Trance

 

 

 


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

De Langste Nacht met Cappella Amsterdam

Project Wildeman en Cappella Amsterdam produceren de tweede editie van De Langste Nacht 

Wegens groot succes produceren het koor Cappella Amsterdam en muziektheater Project Wildeman voor de tweede keer De Langste Nacht. Waar Cappella Amsterdam bekend staat om haar gestructureerde en precieze uitvoeringen van klassieke muziek, staat Project Wildeman vooral bekend om voorstellingen die ontregelen. Tussen donderdag 12 december ‘19 en vrijdag 3 januari ‘20 trekken zij samen van kerk naar kerk, door heel Nederland, om De Langste Nacht uit te voeren.    

De Langste Nacht

De Langste Nacht is een theatraal concert dat speelt in leegstaande kerken door heel Nederland. Cappella Amsterdam en Project Wildeman creëren een nieuw ritueel rondom de winterwende vol zang en dans. Door oude tradities en kerkelijke koorklanken te laten botsen met diepe technobeats en hedendaagse technologie, ontstaat een verrassend nieuwe muzikale invulling van het oeroude kerstfeest. Pure koorklanken en diepe technobeats komen samen om de duisternis te verdrijven. 

Campagnebeeld 

Het campagnebeeld is ontworpen en geborduurd door Mick Johan. Hij vormde met Matthijs Booij het beruchte kunstenaarsduo Miktor & Molf, onder meer bekend van twee albumhoezen van De Jeugd van Tegenwoordig. Op linnen stof (het licht) is een afbeelding geborduurd met daarin moderne iconen, occulte afbeeldingen en andere religieuze verwijzingen opgebouwd vanuit de structuur van een sneeuwvlok. Hiermee is het contrast in de voorstelling uitgebeeld, moderne en klassieke iconen gevangen in menselijk werk. 

Speeldata

12 en 13 december, De Waalse Kerk, Amsterdam 

19 december, Grote Kerk, Zwolle 

20 december, Pieterskerk, Utrecht 

21 december, Theater Speelhuis, Helmond 

3 januari ‘20, Grote Kerk, Alkmaar 

Muziek 

Gregoriaans / Terribilis est locus iste, Ab ortu solis, Libera me

Hildegard von Bingen (1098-1179) / Spiritus Sanctus Vivificans

Guillaume de Machaut (1300-1377) / Delen uit de Messe de Notre Dame

Project Wildeman / Red ons, Elektronische composities

Uitvoerenden 

Project Wildeman en Cappella Amsterdam 

Lodewijk van der Ree, repetitor 

Giel Vleggaar, artistiek leider Cappella Amsterdam 

Sven Hamerpagt, artistiek leider en performer Project Wildeman 

Milan Mes, artistiek leider en performer Project Wildeman 

Maarten Vinkenoog, performer 

Martijn den Ouden, tekst/libretto/dichter 

Tom Verheijen, lichtontwerp

Marcel Sijm, regisseur 

 


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

Nachtvlucht

De zon als onderdeel van een ritueel

Aan de zon wordt al eeuwenlang een sterke rituele betekenis toegedicht. Met de intrede van de moderniteit is de verering van deze tomeloze lichtbron echter in vergetelheid geraakt. Met de theatraal vormgegeven muziekvoorstelling Nachtvlucht vraagt Project Wildeman nu opnieuw aandacht voor de grootsheid en aantrekkingskracht van de zon. Moderne opnametechnieken en live-sampling  vermengen zich met eigentijdse omgevingsgeluiden, spannende performance en verhalende poëzie. Door het donker van de ruimte reizen we naar het licht.

 


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

Deep Blue

Deep Blue - foto Emma te Hietbrink
01 - Emma te Hietbrink

Muziektheaterstuk Deep Blue schetst een absurd toekomstbeeld waar technologie en mens zijn samengesmolten. In een muzikaal ritueel wordt deze balans hersteld. Bereid je voor op een confrontatie met de technologische mens in zijn meest primitieve vorm. Een mens-machine danst op een mix van digitale en akoestische muziek en treedt in contact met de oer-energie die in ieder van ons schuilt.

Wanneer & waar?

Deep Blue was in 2018 te zien in Mare Culturale Urbano (Milaan) en tijdens Hoogte80, Karavaan, Over het IJ en Heimland Festival. Deep Blue was ook te zien tijdens Museumnacht Amsterdam in EYE Filmmuseum, in november 2018.

Deep Blue in de media:

“De muziek die ze […] produceren – de ene keer knisperend als piepschuim, de andere keer melancholisch galmend en dan weer energiek pompend – is het indrukwekkendste aan de voorstelling. Alles wordt live gesampled en gespeeld en veel stukken komen door improvisatie tot stand.”

De Volkskrant

“[De Wildemannen] zijn […] geluidskunstenaars. […] Enerzijds cultiveert Deep Blue […] een contrast tussen testosterontheater en nerdengeknutsel, anderzijds heeft hun manier van tekst stapelen ook zonder elektronica al het nodige van een op hol geslagen computer.”

De Theaterkrant

Het vermogen van Project Wildeman om allemaal verschillende geluiden live bij elkaar te gooien en dat te laten klinken als één geheel is indrukwekkend. [Het is] […] een grappig stuk: de zaal heeft meerdere keren hardop gelachen […]. In het begin wist ik even niet waar ik was beland en wat ik ervan moest vinden. […] Maar dit blijkt […] de charme van Deep Blue te zijn: het absurdistische.

Mydailyshotofculture.com

In beeld & geluid

Credits Deep Blue

Concept & Performance: Milan Mes, Maarten Vinkenoog & Sven Hamerpagt
Eindregie: Wieke ten Cate
Bewegingscoach: Jesus de Vega
Decor- & Kostuumontwerp: Morgana Machado Marques
Lichtontwerp: Tom Verheijen
Techniek: Ray Vaessen
Technische ondersteuning: Jacob Kuiper
Marketing, Communicatie & PR: Chloë Arkenbout
Grafisch ontwerp: Martijn van Riet
Campagnefotografie: Matthew Miziolek
Scènefotografie: Emma te Hietbrink
Trailer: Boris Acket & Jerom Fischer
Financiële administratie: Kees Bond
Zakelijke leiding & Productie: Bjorn Jansen


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

Happiness Unlimited

Happiness Unlimited

Happiness Unlimited - Project Wildeman

Happiness Unlimited is een spannend muzikaal ritueel waarbij je je ogen tijdelijk aflegt. In een vreemde Utopische droomfabriek onderzoekt Project Wildeman met het publiek waar het individu eindigt en het collectief begint. Doordat je een deel van de voorstelling geblinddoekt beleeft, worden alle andere zintuigen en ook de eigen verbeelding voortdurend geprikkeld. Als introductie bij de voorstelling bereidt Zinnig Noord je alvast geestelijk voor met speelse en verrassende perspectieven over slapen en waken. Stap je mee de droom in?

Wanneer & waar?

Happiness Unlimited was in 2017 te zien in Neuköllner Oper (Berlijn), Mare Culturale Urbano (Milaan) en tijdens Karavaan Festival en Landjuweel.

Happiness Unlimited in de media

“Project Wildeman is een spannende muziektheatergroep. […] Project Wildeman laat je lopen, dansen en dromen.”

NRC Handelsblad

“De wereld krimpt tot enkele centimeters van je huid, waar aanraking nog je enige zintuig is. Je kunt de anderen om je heen alleen nog vermoeden, maar je ziet ze niet meer. (…) Wilde percussie, Afrikaanse ritmes. Een stem die ons prikkelt om blind te gaan dansen. Hoe spannend is het om jezelf te observeren: op welke impulsen reageer je, op welke niet? (…) De oerwortels van theater worden op persoonlijke en zintuiglijke wijze onderzocht.”

Der Tagesspiegel Berlin

In beeld & geluid

Credits Happiness Unlimited

Happiness Unlimited is gemaakt in coproductie met Neuköllner Oper Berlin.
Conceptontwikkeling en filosofisch kader zijn ontwikkeld in samenwerking met Jonatan Bartling van Zinnig Noord.

Concept, muziek, instrumentontwerp en spel: Project Wildeman
(Robin Block, Sven Hamerpagt, Milan Mes, Maarten Vinkenoog)
Tekst: Robin Block
Filosoof: Jonatan Bartling – Zinnig Noord
Eindregie: Olivia Schaaf
Dramaturgie: Bernhard Glocksin – Neuköllner Oper
Decor en kostuums: Sarah-Katharina Karl
Geluid: Ray Vaessen
Publiciteit: Claire van der Hall – Claire PR
Producent: Bjorn Jansen – Lijn6


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

Heart of Darkness

Heart of Darkness - Project Wildeman

Heart of Darkness

Heart of Darkness - Project Wildeman

In ieder van ons schuilt een beest, gevangen in een broos omhulsel dat beschaving heet. In Heart of Darkness breekt Project Wildeman dit omhulsel.

De figuur Kurtz, ooit een briljante geest, trekt een eigentijdse jungle in, waarin het digitale en fysieke met elkaar zijn verstrengeld. Oerkreten versmelten met digitale haperingen; absurdistisch komische stukken gaan over in ontregelende confrontaties met de verscholen gewelven van Kurtz’ hybride geest. Laag voor laag wordt de beschaving afgepeld.

Wat blijft er over? Een mens met een holle kern? Een digitaal bewustzijn zonder lichaam? Of iets ertussenin, een verlicht beest met een technologisch zesde zintuig?

Wanneer & Waar?

Heart of Darkness was in 2016 te zien tijdens de Operadagen Rotterdam, Kunsten Op Straat (Zwolle), Over het IJ Festival, Karavaan en Wonderfeel.

Heart of Darkness in de media

“Project Wildeman probeert met grote inzet een vorm te vinden voor de oerkrachten en de duistere krochten van de mens: lijfelijk (gecoacht door mimekunstenares Boukje Schweigman), in klank (zinderende elektronica met trage ritmische gongklappen en natuurlijk de eigen stemexpressie) en met de grafische projecties van Karl Klomp.”

De Theaterkrant

“De psychedelische, verdelende toneelproductie Heart of Darkness was een van de culturele hoogtepunten van festival Zwolle Unlimited.”

De Stentor

“een overweldigend spektakel vol duisternis, oerwoudgeluiden en visuele effecten.”

NRC Handelsblad

“Iets wat je nog nooit gezien hebt (…) De Wildemannen zijn op hun sterkst als ze hun stemmen en lichamen mogen gebruiken, verwrongen en bezweet, hun blik op oneindig, op zoek, zoals altijd, naar het duistere hart van onze beschaving.”

de Volkskrant

In beeld & geluid

Credits Heart of Darkness

Heart of Darkness is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds 21, Prins Bernard Cultuurfonds / Van Lange Fonds en Molecaten Park De Agnietenberg.


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive

Woyzeck

Woyzeck - een waanopera - Project Wildeman (foto door Annaleen Louwes)

Woyzeck

Woyzeck, een waanopera (foto door Maarten van den Abeele)

In Woyzeck gaan twee eigenzinnige muziektheatergezelschappen de strijd met elkaar aan: de operazangeressen van Silbersee (ex-vocaallab) en de woeste mannen van Project Wildeman. Civilisatie botst op oerdrift. Strakke beats beuken in op snijdende aria’s. Pulserende mannenlijven raken verstrikt in lyrische melodieën. Een muzikale clash met fatale afloop. Deze zomer te zien op de festivals.

Woyzeck is een zinnelijke en rauwe interpretatie van de zaak Woyzeck, één van de bekendste crimes passionels uit de geschiedenis. Naast Georg Büchners toneelstuk Woyzeck dienden ook historische documenten over de roemruchte zaak ter inspiratie. Het resultaat is een lijfelijke muziektheatervoorstelling over een man die niet alleen de controle over het hart van zijn geliefde, maar ook zijn greep op de realiteit verliest. Woyzeck – een waanopera neemt het publiek mee in de waanzinnige wervelstorm die zich in Woyzecks geest ontketent zodra hij ontdekt dat zijn vriendin Marie in de ban is van een vreemde man.

Silbersee, de nieuwe naam voor Vocaallab, is een muziektheaterhuis en kunstenbroedplaats. Artistiek leider en theatermaker Romain Bischoff slaat in zijn voorstellingen bruggen tussen uiteenlopende disciplines zoals muziek, dans, opera en toneel. Bovendien initieert hij creatieve samenwerkingen tussen componisten, choreografen, schrijvers en andere (jonge) makers, van het klassieke veld tot de street culture. Silbersee bespeelt een breed scala aan (internationale) podia, van Oerol tot het Holland Festival en van schouwburgen tot de Ruhrtriënnale. Voorbeelden van eerdere voorstellingen zijn DJ MOZ’ART (i.s.m. cross-over dansgezelschap ISH), De Gehangenen (i.s.m. LOD muziektheater) en Naked Lunch (i.s.m. Club Guy & Roni & Slagwerk Den Haag).

Woyzeck in de media:

“De drie alter ego’s van Woyzeck snuiven, grijnzen, kruipen, slaan zichzelf, hijgen, gooien met eten, wentelen halfnaakt in aarde, en gebruiken alles wat zich als slagwerkinstrument aandient.”

Theaterkrant

“Hoogtepunt tot nu toe was de knotsgekke ‘waanopera’ Woyzeck.”

NRC
n.a.v. Over het IJ Festival

“Zet ons tegenover vier vrouwen en er ontstaan hele nieuwe hormonale sensaties.”

NRC interview

“Theater waar je hart van gaat zweten.”

Theatermaker

“Akelig mooi.”

De Leeuwarder Courant

“…een fysiek en muzikaal spektakel dat niet alleen diepe indruk maakt maar bovendien aangrijpend en ontroerend is.”

Cultuurpodium online

“the high voltage performance and apparent enthusiasm of Silbersee and Project Wildeman is awe-inspiring.”

Internationale muzieksite Bachtrack

“Kenmerkend voor Project Wildeman is de grote en heftige lijfelijkheid. Met hun muziek opereren ze op het randje van de waanzin. Ik wist meteen dat ik met hen een voorstelling wilde maken.”

interview met regisseur Romain Bischoff
Dagblad Zaanstreek

“Verbale uitbarsting van oerdriften.”

Recensie en Artikel door het Noord-Hollands Dagblad 

In beeld & geluid

Credits Woyzeck

Muzikale leiding en regie: Romain Bischoff
Spel en muziek: Robin Block, Sven Hamerpagt, Jennifer Claire van der Hart, Ekaterina Levental, Milan Mes, Björk Níelsdóttir, Michaela Riener en Maarten Vinkenoog
Teksten Project Wildeman: Robin Block
Choreografie / bewegingscoaching: Juliette van Ingen
Dramaturgie: Wout van Tongeren
Vormgeving: Sacha Zwiers
Lichtontwerp: Jeroen Smith | Evelements
Geluidstechniek: Peter Zwart
Scènefotografie: Maarten Vanden Abeele


Terug naar ons voorstellingen archiefBack to our show archive
  • Ga naar pagina 1
  • Ga naar pagina 2
  • Ga naar Volgende pagina »

Footer

Nieuwsbrief

© 2023 Project Wildeman · All rights reserved

© 2023 Project Wildeman · Alle rechten voorbehouden